top of page

Emotie eten bestaat wel

Zeg maar dag tegen "snaaien". Welkom rust!We krijgen in onze praktijk veel vragen over eetbuiten of eetaanvallen. Het is maar net hoe je het wilt noemen. Voor mij waren het vaak snaai momenten. Alles wat ik toen kon vinden aan koek en snoep ging er zo in, zonder een voldaan gevoel te krijgen maar wel een gigantisch schuldgevoel. Sinds een tijdje kan ik 1 reepje of 1 blokje chocolade eten zonder een schuldgevoel.


Voorheen was ik de hele dag met eten bezig. “Wat mag ik dadelijk weer pakken? Waar heb ik zin in?” Ik was geobsedeerd door eten en probeerde het zo goed mogelijk te doen, maar zodra ik het koekje bij de koffie toch gepakt had voelde alles weer mislukt en gefaald. Soms ging ik er volledig voor en sloeg het om in een vreetbui waar ik mij echt voor schaamde. Gewoon achter elkaar 12 chocolade reepjes, een pak koekjes en zelfs nog een halve zak chips eten. En dan... de stroom aan gedachten die dan erbij kwam. Het leek altijd alles of niets te zijn. Of heel streng en een fijn gevoel als het weer gelukt was of alle remmen los.


Ooit deed ik 90 dagen mee aan geen suiker, geen alcohol, niets slechts qua voeding. 90 dagen geen frietjes en geen ijsjes gewoon niks. En ja het werkte! En ja ik had resultaat. Maar zo blijft het niet het hele leven lang. Er komen bruiloften.. feestjes... enz. En dan kun je de verleidingen soms niet weerstaan. Daarom is het belangrijk om een leefstijl te ontwikkelen waar je met deze gedachten leert om te gaan, waar je ook leert dat het af en toe toch een beetje bij je hoort en er ook mag zijn.


Het eerste wat je zou kunnen doen is het volgende: Heb je zin in koekjes... spreek dan met jezelf af "oke,maar ik neem er maximaal 3". Overwin dit als eerste. Eet dan ook niet meer dan die 3 koekjes. Bedenk je waarom heb ik hier eigenlijk zin in? Is het omdat ik een bepaalde pijn niet wil voelen? Verdoof ik mezelf met een suiker moment? Of pak ik het om maar iets in mijn mond te kunnen stoppen? Geloof ik dat ik nu voeding binnenkrijg of ben ik uit verveling weer iets aan het eten? Ik weet als geen ander hoe ontzettend lastig het is om dit onder controle te krijgen.


En als laatste… Beloof me om niet iedere dag op de weegschaal te gaan staan. Dit zegt namelijk echt niet voldoende en heeft dan zoveel impact om je gemoedstoestand. Heb je bijvoorbeeld chinees gegeten? Dan ben je een dag later sowieso al 1,5 kilo zwaarder. En daarbij... als je nu heel goed water gaat drinken ben je overmorgen ook zwaarder. Terwijl je juist vocht nodig hebt. Je weet door het cijfer niet wat er aan de binnenkant aan het gebeuren is. Vertrouw op je lichaam, geef jezelf het beste, dat verdien je.


Succes! Wil je meer info?

Je bent altijd welkom voor een gesprek.

088-8332000


Groetjes Nicolle

Slimteam


23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page